Långhållsskytte/PRS

Långhållsskytte/PRS är en tävlingsform som kombinerar skytte på längre avstånd likt fältskytte men med fler dynamiska situationer med förflyttningar, utmanande skjutställningar och målväxlingar.

Skyttet sker både på skjutbana och i form av tävlingar i avlyst terräng, avstånden varierar beroende på skjutplatsen men större tävlingar i avlyst terräng har ofta avstånd som varierar från 200m och upp till över 1000m.

Som skjutmål används nästan uteslutande stålmål i varierande storlek och form för att skytten själv ska kunna observera träff eller bom – under tävlingar finns på varje station en målobservatör ”spotter” som observerar målen och avgör om skytten träffat eller inte.

Normalt skjuts ett antal olika stationer på en tävling där stationerna är utformade för att utmana skyttens förmåga att finna en bra skjutposition i terrängen eller med hjälp av byggnationer (barrikader, fordon, staket, däck, stegar, tak mm).

Ofta krävs att skytten skjuter från olika positioner på barrikaden eller i ett terrängparti mot olika mål en normal station kan innebära att skytten skjuter 2 skott från 4 olika positioner på barrikaden mot 2 olika stålmål inom en skjuttid på 90 sekunder. Bästa sättet att få en uppfattning om tävlingsarrangörernas kreativitet är att titta på bilderna från tävlingar på hemsidan.

En grundläggande målsättning för Långhållsskytte/PRS är att skytten ska ha möjlighet att hitta en bra lösning för att skjuta stationen men samtidigt stimulera till kreativa lösningar samt utmana skyttens skjutförmåga och utrustning.

Tävlingsserier

Allt fler klubbar har börjat anordna lokala Långhållsskytte/PRS matcher och vissa av dom ingår i tävlingsserier som exempelvis WCPS (West Coast Precision Series) där Götene skyttegille anordnar 1–2 matcher per år och övriga deltagande klubbar är Orust, Trollhättan och Skepplanda.

Förutom WCPS finns även Sydserien med matcher i Knislinge, Sölvesborg och Malmö.

Den största tävlingsserien i vårt närområde Viking Rifle Series som är en nordisk Långhållsskytte/PRS serie med tävlingar i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Krav för deltagande på tävling

Ett grundläggande krav för deltagande på Långhållsskytte/PRS tävlingar är att skytten har Gevärsskyttekort och giltig tävlingslicens (Skyttesportförbundet).

Vapnen ska uppfylla krav enligt Regelbok för Långhållsskytte (Skyttesportförbundet) för respektive klass (A:22Lr, B: Max 8mm och C: Max 10.8mm).

Dom flesta Långhållsskytte/PRS tävlingar skjuts med klass B vapen där tävlingsarrangörerna normalt tillåter upp till kaliber .30 och utgångshastighet på max 950m/s.

Regelverk och mer information (lästips)

Regelbok Långhållsskytte 2021 https://www.skyttesport.se/globalassets/svenska-skyttesportforbundet/regler/regelbok-langhallsskytte.pdf

Kikarskytt Syd https://www.kikarskyttsyd.se/prs/

Facebook-grupper värda att titta in på:

  • Långhållsskytte med gevär
  • Långhållsskytte, För tävlingsaktiva och seriösa entusiaster
  • Westcoast Precision Series
  • ELR Sverige

MeWe-grupper värda att titta in på:

  • Långhållsskytte med gevär
  • Långhållsskytte Köp/Sälj

Tips för att komma igång

  1. Hör av dig till aktiva i klubben och följ med på en träning
  2. Börja med den utrustning du har och kom i väg på en tävling eller två för att få erfarenhet och råd/tips om vilken utrustning du kan behöva – det finns alltid möjlighet att låna skjutsäckar och annan utrustning av andra skyttar på tävlingar och alla är hjälpsamma mot den som är ny.
  3. Ett sikte med möjlighet att snabbt kunna justera elevation för olika avstånd är ett måste samt ett vapen med löstagbart magasin (och minst två magasin)

Kontakt

PRS-sektionen på Götene Skyttegille representeras av Jimmi Johansson och Janne Nissinen – hör gärna av dig om du är nyfiken och vill prova.

Vi ses på skjutbanan!

Jimmi Johansson